NVIS (Near Vertical Incident Skywave) Antenna
Σε πολύ ελεύθερη μετάφραση: Κεραία σχεδόν κατακόριφης πρόσπτωσης απο και προς τον ουρανό. Με πιό απλά λόγια : To σήμα φεύγει απο την κεραία μας προς την ιονόσφαιρα κάθετα
ή σχεδόν κάθετα και επιστρέφει απο αυτήν κάθετα ή σχεδόν κάθετα (με γωνία απο 70 μεχρι και 90 μοίρες).
Πρωτοπόροι και εδώ ήταν οι γερμανοί στο Β" Παγκόσμιο πόλεμο, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα στις επικοινωνίες HF σε κοντινές αποστάσεις μέχρι και 200Km.
To σύστημα αυτό ποτέ δεν εγκαταλήφθηκε και όπως δείχνουν τα πράγματα, παρά την μεγάλη και συνεχή εξέληξη στον τομέα των ραδιοεπκοινωνιών δεν έχει χάσει την αξία του.
Χρησιμοποιήθηκε απο τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ και αναβαθμίστηκε πολύ κατα την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
Στίς μέρες μας έχει πολύ καλό πεδίο δράσης στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.
Για μας τους ραδιοερασιτέχνες είναι μια εναλλακτική λύση αξιόπιστης επικοινωνίας στα HF με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα όταν τα QSO μας είναι local ,κυρίως στις χαμηλές συχνότητες 1.8-3.5 και 7 Μhz και σε ακτίνα εκπομπής μέχρι και 300Km.
To σύστημα αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα (μηλάμε πάντα για επαφές μέχρι 300Km ακτίνα οχι για DX!) όσο θα υπάρχει ακόμα ιονόσφαιρα (ΗΙ).
-Δεν χρειάζονται πολυδάπανανες κεραίες(στιν πιο απλή τους μορφή βεβαίως)
-Η επαφή μέσα στην ζώνη δράσης των σταθμών που εκπέμπουν με κεραίες" NVIS "είναι πολύ
αξιόπιστη ακόμα και στην περίπτωση που βρεθούν σταθμοί να εκπέμπουν σε "ζώνη σιγής" ή
ακόμα και άν οι σταθμοί βρεθούν σε απόσταση που το" κύμα εδάφους" είναι σε πλήρη
εξασθένιση λογο απόστασης ή λογο μορφολογίας του εδάφους.
-Δεν" κουβαλάνε θόρυβο" και αυτό γιατι η απόσταση που διανίει το σήμα κατα την
επιστροφή απο την ιονόσφαιρα είναι η μικρότερη δυνατή(Το σήμα μας φεύγει και επιστρέφει
κάθετα ή σχεδόν κάθετα )
-Δεν χρειάζεται linear, 100W φτάνουν και σε πολλές περιπτώσεις, περισσεύουν! Μια εκπομπή 500 ή 1000W σε ένα τέτοιο κύκλωμα ζημιά κάνει και τίποτε άλλο(θα σας πω το γιατί σε άλλη συνέχεια)
Αρχισα να ασχολούμαι με αυτου του τύπου τις κεραίες το 2001 όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι
και για τα 80m(εξομολογούμε...μεχρι τοτε, diexakias γαρ ,στα τοσα χρόνια στο hobby, την σνομπάριζα αυτή την συχνότητα).Σιγά,σιγά τα πράγματα άλλαξαν και βλέποντας την "αγάπη που δίχνουμε μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων για τις χαμηλές συχνότητες και μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση(τύφλα νάχουν τα Repeaters HI) σε συνδιασμό με την μανία μας να ακουγόμαστε 5-9+20 το λιγότερο γιατι ,λέει, μας ενοχλούν οι ξένοι, αρχισα να
καταλαβαίνω(διαβάζοντας και λίγο για τις" NVIS") οτι δεν μας φταίει κανένας ή σχεδόν κανένας .Το μόνο που φταίει είναι κυρίως η κεράια μας και πολύ λίγο" η διάδοση" 'οταν μηλάμε για local QSO στις χαμηλές (1.8 μέχρι 10 Mhz)
Και σας προετοιμάζω...απο τώρα .Το όσο πιο ψηλά τόσο καλήτερα, δεν ισχύει για τις κεραίες
τύπου NVIS(το αντίθετο μάλιστα).Δεν κάνουν για DX!
Ευσεβης πόθος μου είναι να φτιάξουμε μιά ομάδα επικοινωνίας NVIS .Πιστεύω οτι και ενδιαφέρον παρουσιάζει αλλα και πολύ χρήσιμη μπορεί να φανεί σε μιά έκτακτη ανάγκη έστω και επικουρικά με ταV/U και τους επαναλήπτες.
Η συνέχεια στο επόμενο...
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΔΙΠΟΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΑΥΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΕ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΣΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ 9+10-20 ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ CLUB ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗΣ NVIS ΚΕΡΑΙΑΣ; ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ SV7LYG
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Δημήτρη(SV7LYG),
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα το ιδιαίτερο δεν χρειάζεται σαν πρώτο βήμα.
Φτιάξε ένα κλασικό διπολάκι,αν δεν έχεις ήδη,και:
τοποθέτησετο απο το έδαφος σε ύψος όχι μεγαλύτερο
απο 3μ.Αν θέλεις διάταξη-inverter V- τα άκρα να απέχουν απο το έδαφος 1.50μ και η γωνία στην κορυφή να είναι 70-80 μοίρες, ΟΧΙ 90 ΟΧΙ 120.Θα διαπιστώσεις και μόνος σου οτι θα μιλάμε άνετα και με 20W χωρίς να μας ενοχλούν οι ξένοι(ΗΙ).
Πολλά 73 Θόδωρος.
ΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΩ, ΕΤΟΙΜΟΣ. ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΚΑΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ.ΓΙΩΡΓΟΣ SV7LYG
ΑπάντησηΔιαγραφή