SV4ARX NEW ANTENNAS (JULY 2012)

SV4ARX's SV4ARX NEW ANTENNAS album on Photobucket

6 Αυγ 2012

3η ΣΥΝΕΧΕΙΑ : ΚΟΝΤΕΣ -ΚΑΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ _ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

 Το άρθρο αυτό  το γράφω για  συναδέλφους που τους αρέσει " να την ψάχνουν" ακόμα και τώρα στο μέσον της κρίσης(ΗΙ)  Το πρώτο που θα ακούσεις είναι..." έλα  καημένε αυτές είναι της πλάκας κεραίες" και το δεύτερο, "σιγά την κατασκεύη είναι πανεύκολες".
Πράγματι, σε γενικές γραμμές είναι σχετικά εύκολες(νομίζεις!) στην κατασκευή τους, φτάνει μόνο η προσπάθεια συντονισμού  να μην γίνεται σε βάρος της απόδοσης ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ": EXΩ ΣΤΑΣΙΜΑ 1:1"  γιατί σε αυτή την περίπτωση ,  νομίζουμε οτι φτάξαμε κεραία αλλα στην πραγματικότητα ,χωρις να το πολυκαταλάβουμε, εχουμε φτiάξει κάτι που πλησιάζει το"dumy load".
Tα ίδια , ασφαλώς, ισχύουν και για τα "κουτσουρεμένα δίπολα", για παράδειγμα : βάζοντας το πηνίο φορτίου πολύ κοντά προς το σημείο τροφοδοσίας  με σχετικά λίγες σπείρες  διαβάζουμε στην γέφυρα στασίμων 1:1 και λέμε..."μπράβο μου τα κατάφερα!". Μέχρις εδώ όλα καλά  Βγένουμε στον "αέρα"
και οι συνάδελφοι μας δίνουν "ραπόρτα" για κλάματα. Μα είναι δυνατον , αφού δεν έχω στάσιμα!
Ασε που τις περισσότερες φορές σου απαντάνε κάπως έτσι."Βάλε κανα linear να σε ακούμε καλύτερα"
(Ειναι βλέπετε και αυτό , στην εποχή του digital και του skype comander ειναι "καλαμία" να ασχολίσαι με παπαριές ,τωρα πρέπει να μιλάμε μόνο για μικρόφωνα, παραμετρικά και βάλε! τι με νιάζει εγώ έχω το antenna tuner απλώνω ενα καλώδιο κοτσάρω και το linear και απο εκει να παν και οι άλλοι.Δεν αντιλέγω και αυτή είναι μια λύση,κοστίζει κατι παραπάνω , ειναι θέμα επιλογών.
H καλή και σωστή προσαρμογή μιας "κουτσουρεμένης" κεραίας θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας πάντα υπόψη  κυρίως πέντε παράγοντες:

1- Μιά "shorty antenna" που λεν και οι φίλοι μας(ΗΙ) έχει πάντοτε κέρδος μικρότερο απο μία κεραία στο φυσικό της μήκος  ίσον με το ηλεκτρικό μήκος .Σε αυτή την περίπτωση οτιδήποτε "κολπάκια" σκευτούμε να εφαρμόσουμε που θα εξισορροπούσαν  κατα κάπιο τρόπο το κόντιμα της κεραίας θα πρέπει να μειώνουν στο ελάχιστο τις απόλειες οι οποιίες φυσικά είναι αναπόφευκτες.
2- Μιά "κοντή" κεραία δενν θα πρέπει να έχει διαστάσεις κάτω απο το 1/8  του μήκους κύματος στο οποίο θα πρέπει να συντονίζει συμπεριλαμβανομένου και του πηνίου.
3- Το πηνίο "φορτίο" θα πρέπει να βρήσκεται μεταξύ 3/4 και 5/6 του ολικού μήκους ,επομένως, ποτέ πολύ κοντά προς το σημείο τροφοδοσίας.
 Θέλει "καλό" ψάξιμο η θέση που θα τοποθετιθεί το πηνίο (το ξαναλέω.. δεν φτάνει μόνο να βλέπουμε τα στάσιμα 1/1)
4- Με βάση την ισχύ που θέλουμε να αντέχει το" κερεόνι "μας
θα πρέπει να υπολογίσουμε την καταλληλη διάμετρο του σύρματος  τοσο ως προς τα μήκη όσο και ως προς την κατασκευή  του πηνίου ,Αυτό σημένει -διάμετρος πηνίου, αριθμός σπειρών, απόσταση απο σπεέρα σε σπείρα, αποδωση πηνίου Q και βάλε!
5- Πολύ συχνα συμβαίνει, οταν πάμε να μετρίσουμε-συντονίσουμε το ¨κεραιόνι μας", βλέπουμε να συντονίζει τουλάχιστον σε δύο μπάντες . Αυτό παρουσιάζεται γιατί η χωρητικότητα που δημιουργείται κατα μήκος του πηνίου μετατρέπει το πηνίο φορτίου σε κυματοπαγίδα "traps".

Συνεχίζεται....

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους, και καλές ψαριές για  όσους έχουν   και αυτή την λόξα  όπως εγώ .o ALA o AOK o AOL o FJF  και τόσοι άλλοι....(ΗΙ)
Πολλά 73 SV4ARX

:

My antennas (updated)